Játék Linux operációs rendszeren – jó választás?

Általánosan elfogadott tény a játékvilágban, hogy aki PC-n szeretne videojátékozni, annak a Windows a legjobb választás. Vannak azonban olyan emberek, akik bizonyos okokból kifolyólag inkább a Linux mellett döntenek, ám ennek ellenére sem szeretnének lemondani a játékokról. A Linux szerencsére minden évben egyre felhasználóbarátabbá válik. Emellett ráadásul folyamatosan népszerűbbé válnak olyan közvetítő szolgáltatások, mint például a Valve fejlesztésű Stream for Linux, ami egy újabb lépés abba az irányba, hogy az operációs rendszeren gond nélkül lehessen játékokat futtatni. Azonban ha ezt még nem is akarjuk igénybe venni, akkor is számos lehetőséget nyújt a Linux arra, hogy élvezzük rajta a kedvenc PC játékainkat.
Hogy minél könnyebb dolgunk legyen, érdemes az Ubuntu legfrissebb verzióját használni. Amire első körben szükséged lesz, az a WINE, ami abban segít, hogy Windows programokat futtass Linux operációs rendszeresen. Emellett szükség van a PPA-ra, ami segít kiszűrni a kompatibilitási hibákat, végül pedig a sudo parancsra, amit a terminál parancsok előtt kell beütnöd annak érdekében, hogy változtatásokat eszközölj a rendszerben. Miután ezekkel már tisztában vagy, le kell töltened a megfelelő grafikus drivereket. Hogy ez pontosan melyik, az a videokártyádról függ. Ezt követően el kell végezni a WINE feltelepítését és konfigurálását, amelyről számtalan útmutató található az interneten: ha rákeresel, biztosan találni fogsz segítséget egy percen belül.

Miután megvagy a fenti dolgokkal, már nagyon egyszerű lesz PC játékokat játszanod Linuxon. Mivel a legtöbb játék alapvetően nem erre az operációs rendszerre íródott, ezért előfordulhat, hogy a Windows verzióhoz képest lassabban fut majd, illetve időnként találkozhatsz kisebb programhibákkal vagy egyéb anomáliákkal. Azt se felejtsd el, hogy amennyiben Linux játékokat keresel PC-re, a Steamen ennek is van külön kategória, és azokkal biztosan nem lesz problémád. Csak menj be a Játékok menübe, választ ki a Linux opciót, és már látni is fogod a kínálatot.